1 av 2
Leif Forsman, byggnadsarbetare i Skellefteå, säger att problemen med underentreprenörer mer är ett storstadsproblem som inte märks mycket i lilla Skellefteå. Han anser ändå att det är rätt att strejka för saken. Foto: Magnus Bergner/SR Västerbotten
2 av 2
Byggarbetsplats i Skellefteå. Foto: Magnus Bergner/SR Västerbotten
Sverige

Risken för en storstrejk på byggarbetsplatser kommer allt närmare

"Det är ett storstadsproblem"
1:04 min

Imorgon bitti kan byggstrejken som Byggnads varslat om starta. Här i länet berörs 8 byggarbetsplatser i Skellefteå och Umeå.

Byggnads strejkar för arbetsmiljön och för ordning och reda. Främst kring underentreprenörer där Byggnads vill att huvudentreprenören vid ett bygge ska ta större ansvar för alla på arbetsplatsen.

Men enligt byggnadsarbetaren Leif Forsman är det här inte ett stort problem i Skellefteå.

– Det är ett storstadsproblem egentligen, här i lilla Skellefteå är det nog inget problem med underentrepenörer, men det är klart att vi måste ställa upp ändå och löpa linan ut, säger Leif Forsman.

Det handlar alltså inte om kronor och ören i lönekuvertet utan något annat, känns det rätt att strejka för det här?

– Ja, det känns rätt, på sikt blir det bättre och vi får bort svartjobbare och folk utan kollektivavtal.

Om strejken löses ut i morgon läggs arbetet ner på åtta byggen i länet: Umeås flygplats, byggarbetsplatser på Ålidhem, Sandåkern, Gimoborg, och Öbacka i Umeå, Medlefors, Prästbordet och Rönnskärsverken i Skellefteå.

Fackförbundet Byggnads tackade nej till medlarnas bud i byggkonflikten. Därmed rycker risken för en storstrejk närmare.

– Vi är besvikna, vi hade hoppats på en lösning, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Arbetsgivarsidan tackade däremot ja.

– Byggnads vill att vi ska kapitulera i varje del och det kan vi bara inte göra. Det är inte så den svenska modellen ska fungera, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Också han säger sig vara besviken på motparten.

Konflikten handlar främst om vilket ansvar byggentreprenörerna ska ta för sina underleverantörer när det gäller arbetsvillkor, löner och annat. Facket kräver att huvudentreprenören ser till att alla underleverantörer håller sig till lagen.

Något nytt bud från medlarna är inte aktuellt.

– Vi får sätta oss ner och fundera på hur vi ska göra nu, säger chefsmedlaren Bengt KÅ Johansson.

Byggnads har varslat 3 000 byggarbetare om strejk från och med tisdag. 160 arbetsplatser berörs, bland annat nya Karolinska sjukhuset i Solna, E4 kring Sundsvall, Umeå flygplats, universitetet i Örebro och Kaninlandet på Liseberg.

Enligt Sveriges Byggindustrier skulle en strejk kosta omkring 200 miljoner kronor per dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".