Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix
En berättelse om vardagsrasism

"Måste du bara ha foton på svartskallar i bokhyllan?"

Måste du bara ha foton på svartskallar i bokhyllan?
1:20 min

Det citatet fick en lyssnare höra. Han blev ifrågasatt för att han bara hade bröllopsbilder på mörkhyade vänner i bokhyllan. Har du också erfarenhet av fördomar och olika behandling på grund av mörk hudfärg här i länet? Mejla P4Vasterbotten@sverigesradio.se

Tusental personer har ju delat med sig av sina erfarenheter av rasism i Sverige i sociala medier via hashtaggen #BästaBeatrice. Vi undrar hur det är i Västerbotten? En lyssnare i länet har hört av sig med den här berättelsen. Han vill vara anonym därför berättar publikredaktören Pia Diaz Bergner.

"Det var 1988, kanske 89 som en bekant kom och hälsade på. Jag hade redan då rest mycket och varit på kompisars bröllop i sydeuropa. Jag hade många vänner därnere och hade så klart fått bröllopsfoton med mig hem som jag ställde i bokhyllan hemma.

En dag kom en bekant och hälsade på och jag såg att det var något som störde honom. Och då ser jag ju att han tittar på bokhyllan och bröllopsbilderna. Han sa ingenting men så blev det middag och han han hade fått sig lite vin och en grogg. Då satt vi oss i tv-rummet igen. Han pekade på bokhyllan och så sa han:

- Men måste du bara ha foton på svartskallar i bokhyllan. Och jag sa:

- Men snälla du, det är mina bästa vänner, det är bröllop jag har varit på. Underbara vänner. Passar det inte dig då kan du åka hem, för jag tar aldrig ner bilderna.

- Nä, det var ju överdrivet, sa han, men inte var det något att ha i bokhyllan.

- Jo, det är det sa jag.

Det var tråkigt att han retade sig på bröllopsbilderna."

Så berättar en P4-lyssnare i länet när vi efterlyser berättelser på temat vardagsrasism. Vill du också berätta? Mejla P4Vasterbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".