1 av 2
Byggarbetsplats i Skellefteå. Foto: Magnus Bergner/SR Västerbotten
2 av 2
Thomas Rolén, ordförande för Byggnads i Västerbotten. Foto Lennart Odhström/SR.
Västerbotten

Byggstrejken skjuts upp

"Vi ser med förskräckelse..."
1:26 min

Byggstrejken som skulle ha berört åtta byggarbetsplatser i länet imorgon skjuts upp. Enligt TT har medlarna tagit till en tvångsmetod som innebär att konflikten skjuts upp ytterligare 14 dagar.

– Vi ser med förskräckelse på att det kryper längre upp i landet, säger Thomas Rolén, ordförande för Byggnads i Västerbotten.

Det är ett ovanligt strejkmotiv som Byggnads har. Det gäller inte lönerna, utan vilket huvudansvar huvudentreprenören har för alla på arbetsplatsen.

– Man ställer ut delar av ett entreprenad till andra företag som inte är seriösa och försämrar för de lokala företagen som försöker följa de spelregler som finns, säger Thomas Rolén.

Byggnads har sneglat på Norge, där huvudentreprenörer har ett solidaransvar som ska hindra att avtalslösa och svartjobbare kommer in på byggarbetsplatsen. Men, förhandlingen att få till något liknande i Sverige har låst sig, och ord står mot ord om vems fel det är.

Sveriges byggindustrier menar att facket inte vill prata, och Byggnads säger att arbetsgivarna inte vill. Medlarna tror att med mer tid så går det att få parterna till förhandlingsbordet igen, och de har tagit till den ovanliga åtgärden att med tvång skjuta upp konflikten.

– Vi hoppas att medlarna tillsammans med Sveriges byggindustrier sätter sig ner och diskuterar och kommer med ett nytt förslag till en lösning, säger Thomas Rolén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".