Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.
Västerbotten

Inga fler lodjur får fällas

"Det är mycket lodjur"
1:32 min

Jägare i länet vill skjuta fler Lodjur. Men länstyrelsen beslutade idag att avslå Jägarnas Riksförbund och Jägarförbundet begäran om att ytterligare få fälla fler lodjur.

-- Lokalt finns det gott om lodjur och det finns utrymme för att skjuta fler, säger Christer Zakrisson, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet.

– Vi får rapporter från jägarna att man ser mycket spår inom vissa områden, Umeå, Vindeln, Nordmaling, Vännäs och Bjurholms kommun.

Igår fälldes det sista lodjuret och fyllde därmed kvoten för årets licensjakt och idag beslutade Länstyrelsen att avslå den begäran som komit in från Jägarnas Riksförbund och Jägarförbundet om att ytterligare fler lodjur.

Michael Schnider som är rovdjursansvarig på Länstyrelsen i Västerbotten förklarar avslaget:

– Det har främst att göra med att lodjursstammen inte får bli för liten, vi ska ha ett visst antal lodjur i Västerbottens län så vi kommer upp i den nationella målnivån som vi behöver för att lodjuret ska finnas kvar långsiktigt.

Hur är det med lodjuren, ställer de till problem?

– Ja en hel del problem, främst med rennäringen, licensjakten ska tillsammans med skyddsjakten avhjälpa dessa problem, säger Michael Schnider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".