Vindelfjällen Foto: Örjan Holmberg/SR
Västerbottens län

Gruvbolag som struntade i skuld får inte längre leta mineral

Myndigheten Bergsstaten har för första gången upphävt undersökningstillstånd för ett utländskt företag som letar mineraler i Sverige. Det gäller det kanadensiska bolaget Blackstone Nickel som har en skuld på 800.000 till Grans sameby. Tillståndet gällde att leta nickel i Lappvattnet i Skellefteå kommun och vid Rörmyrberget i Vindelns kommun.

– Vi anser att de inte är lämpliga att bedriva något undersökningsarbete, säger Åsa Persson, bergmästare vid myndigheten Bergsstaten.

Varför är de inte lämpliga?

– Därför att de har gått upp i rök och betett sig på det sätt de har gjort – att de inte har betalat ersättning till samebyn som de är ålagda att göra enligt domen.

Bolaget Blackstone Nickel har haft 58 tillstånd att söka efter mineraler i Sverige sen 2003. 2007 provborrade bolaget i Vindelfjällens naturreservat vilket försenade flytten av renar upp på fjället för Grans och Rans samebyar.

Efter en lång rättslig process dömde mark- och miljödomstolen i december i fjol Blackstone Nickel att betala 800.000 kronor i ersättning till Grans sameby för merkostnader de haft i samband med flytten av 6.000 renar upp på fjället.

I februari skulle bolaget betalat. Istället gick de upp i rök.

Därför drar Bergstaten tillbaka de två undersökningstillstånd företaget har. Det ena i Lappvattnet i Skellefteå kommun, det andra vid Rörmyrberget i Vindelns kommun. Båda gäller sökande av nickel. Det är första gången Bergstaten upphäver undersökningstillstånd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".