Stadsfesten 2011. Foto: Åza Meijer/SR.
Skellefteå

Bolaget som arrangerar Stadsfesten utreds av polisen och Skatteverket

Enbar som driver Stadsfesten i Skellefteå polisanmäls
1:40 min

Skatteverket har polisanmält företaget Enbar som arrangerar Stadsfesten i Skellefteå. Enbar ägs av sex små bolag och Skatteverket anser att 2,5 miljoner kronor förts över till de sex bolagen som en förtäckt utdelning.

Dessutom anser Skatteverket att Enbar inte redovisat alla intäkter från inträden och dryckesförsäljning. Företrädare i bolaget Enbar vill inte kommentera under pågående utredning.

Politikerna i Skellefteå har ändå beslutat att Enbar får fri markupplåtelse och kommunala tjänster som motsvarar 400 000 kronor för sommarens Stadsfest.

– Vi var i den situationen när vi tog det här beslutet att skulle det bli en stadsfest i sommar så var vi tvungna att ta beslut då, säger Bert Öhlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå.

– Undersökningen som Skatteverket, och numer också polisen, gör det får ju de svara för. Här är ju lagstiftningen ganska klar – man är oskyldig tills man är dömd.

Under årens lopp har Stadsfestens driftsbolag fått kommunala bidrag och tjänster för totalt mer än 5 miljoner kronor.

– Vi har ju inte stöttat ett företag utan vi har stöttat en företeelse, säger Bert Öhlund.

Men det är ju ett företag som driver det här?

– Ja, jo så är det ju. Men det är alltså stadsfesten och vissa faciliteter på stadsfesten som vi har stöttat då. Till exempel att man ska ha gratis vissa dagar, för barn, pensionärer och så vidare. Att företagen sen har tjänat pengar – det vill ju de flesta företag göra.

Men om företaget har tjänat pengar på oriktigt sätt?

– Det är naturligtvis inte okej i något sammanhang men det har vi ju inte någon dom på än, säger kommunalrådet.

Under Stadsfesten kan besökarna kan köpa mat och alkohol i flera olika tält. Ett av tälten drivs av Enbar men enligt Bert Öhlund så kommer inte bolaget att få något alkoholtillstånd.

– Nej inte så länge det pågår en utredning. Till skillnad från annan lagstiftning så säger alkohollagstiftningen att om man är föremål för en utredning av den här typen då ska man inte heller ge tillstånd, säger Skellefteås kommunalråd Bert Öhlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".