Jörgen Lundälv är docent i trafikmedicin Foto: Jörgen Lundälv
Polisen

Umeåforskare kritiserar polisens bilkörning

Trafikskadeforskaren Jörgen Lundälv kritisk till polisens bilkörning
2:20 min

En polisbil voltade under en biljakt utanför Vindeln i morse. Och det är inget ovanligt att polisbilar är inbladade i olyckor. Umeåforskaren Jörgen Lundälv tycker att poliserna har för dålig förarutbildning – och ser en stor fara med det.

– Det är en typ av rysk roulette. Vi vet inte vem som kommer skadas eller omkomma nästa gång, säger han.

Det var när en polispatrull på onsdagsmorgonen hade en trafikkontroll på E 12 i Bjurfors utanför Vindeln, som en bilist vände om när han fick syn på polisen. 

Polisen följde efter och i en kurva körde polisbilen i diket och hamnade på taket. Poliserna klarade sig utan skador. 

Jörgen Lundälv som är docent i trafikmedicin vid Umeå universitet har länge kritiserat polisen för att de är inblandade i många trafikolyckor, och reagerar också på morgonens olycka.

– Med tanke på att polisbilen inte har hållit sig på vägbanan så drar jag slutsatsen att bilföraren har kört över sin förmåga. Det är definitivt ett misslyckande, när en polisbil åker av vägen på det här sättet. Det är ren tur att ingen blir svårt skadad eller omkommer.

Lundälv tycker att polisen ska utrusta sina bilar med svarta lådor så att man kan se hur fort de har körts, och han vill också att polisen ska ha mer utbildning i bilkörning.

Micael Säll-Lindahl är polisområdeschef i Umeå/Södra Lappland:

– Alla våra poliser i yttre tjänst har genomgått både teori och praktisk utbildning i den senaste metoden för utryckningsförarutbildning. 

– Det man måste ha klart för sig är att vi inte ska köra skolskjuts eller taxibil. Vi ska gripa de som kör från polisen, de som är rattfulla, de som är påtända och de som flyr från polisen för att de har stöldgods. Vi kan inte ringa forskarna på Umeå universitet, vi måste stoppa dem själva, säger han. 

Polisen kunde senare under onsdagen gripa föraren i bilen som vände och kom undan. Mannen är nu delgiven misstanke om trafikbrott.

Gerhard Stenlund
gerhard.stenlund@sverigesradio.se
Olov Antonsson
olov.antonsson@sverigesradio.se

Peter Öberg
peter.oberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".