Foto: Peter Öberg, SR.
Telefoni

Löften från teleoperatörer ska hållas säger ansvarig generaldirektör

Operatören måste hålla vad dom lovar när det gäler sin täckning"
1:30 min

Minst 350 platser i Västerbotten har dålig mobiltäckning. Det visar den skämskarta som P4 Västerbotten har tagit fram i kontakt med våra lyssnare. Post och Telestyrelsen, PTS, är den myndighet som bevakar telefonifrågor i Sverige säger att operatörerna måste hålla sina löften.

– Operatörer måste hålla vad dom lovar när det gäller sin täckning, och vi kommer att kalla alla operatörer för att prata om hur dom visar sin täckning, och vad dom ska gör om inte kunderna är nöjda med den, säger Göran Marby som är Post och Telestyrelsens generaldirektör.

För två veckor sedan fick Näringsdepartementet besök av representanter från 8 av Västerbottens inlandskommuner som ville diskutera telefoniproblem.

Bland annat de problem som uppstår när det fasta nätet monterats ned och ersatts av annan teknik. I vissa fall har det inneburit teleavbrott där till och med trygghetslarmen slås ut.

--Telia får inte plocka ner sin gamla kopparlösning om dom inte installerar en likvärdig lösning. I vårt uppdrag ligger att alla människor i Sverige ska ha tillgång till telefoni så det är något som vi jobbar väldigt hårt med och engagerar oss väldigt mycket i säger Göran Marby.

– Vad har du att säga till dom som inte har möjlighet att ringa överhuvudtaget ?

– Alltså vi är jätteintresserade av att få reda på det så att vi kan ta kontakt med Telia och se till att dom ska ha den telefoni som man har möjlighet att ha eller ska ha.

– Lagen säger att man ska ha tillgång till telefoni inom rimlighetens gräns och det är något som vi jobbar hårt med säger Göran Marby.

– Ligger det inte i ert uppdrag att kolla att det här verkligen fungerar?

– Jo, i dom fall vi uppmärksammar att det inte fungerar så tar vi kontakt med operatörerna säger Göran Marby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".