Vänsterpartiet kräver åtgärder mot oseriösa åkerier

Vänsterpartiet kräver en rad åtgärder för att stoppa lönedumpingen och utnyttjandet av utländska lastbilschaufförer som arbetar i Sverige. Granskningen av åkeribranschen i SVT:s Uppdrag granskning understryker behovet av snabba insatser.

– Regeringen borde omedelbart skärpa reglerna för inrikestrafik och reglerna i yrkestrafiklagen om gott anseende, så att bara seriösa företagare får trafiktillstånd. Vi kräver ett stopp av falska egenföretagarna med F-skattsedlar, som egentligen inte är några egna företagare utan bara utnyttjas för att slippa betala skatt och inte behöva erbjuda riktiga villkor i Sverige, det säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt riksdagsledamot för Västerbottens län i ett pressmddelande.

– Vi vill se ett direkt ansvar på de som använder underleverantörer att se till att dessa underleverantörer har sina papper i ordning och kollektivavtal. De företag som inte följer reglerna bör få mer kännbara straff än idag, säger Jonas Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".