Västerbottens län

Sänkta straff i dopningsmål

Reportage: Historien om den stora dopningshärvan
9:28 min

Idag kom Hovrättsdomarna mot många av de inblandade i den stora dopningshärvan, "operation liquid". Av omkring 30 personer som överklagat sina domarna i Sundsvalls tingsrätt fick många sina fängelsestraff sänkta. Huvudmannen från Umeå fick sitt straff sänkt från sju till fem års fängelse. Hans syster som dömdes till ett år och fyra månader i fängelse av tingsrätten friades helt.

Det blir alltså sänkt fängelsestraff för den huvudman som kommer från Umeå. Hans syster som dömdes till ett år och fyra månader i fängelse friades helt. Anledningen till straffsänkningen är att Hovrätten bedömer att gränsen för grova dopningsbrott har höjts.

Det började för snart fyra år sedan med att tullen på Arlanda blev fundersam över ett paket med sju flaskor olivolja som visade sig vara anabola androgena steroider i flytande form.

Paketet kom från Spanien och skulle till en person i Sollefteå. Det tillslag och den polisutredning som följde hör till de största i Sverige.

300 poliser slog till på nio orter i landet. Omkring 70 personer blev åtalade. 35 dömdes, många av dem var muskelbyggare.

Det blev ett bergrum fullt med dopningsmedel och tillverkningsutrustning.

Huvudmannen den så kallade mr Maxi kom undan, men 35 personer dömdes i tingsrätten och nu sänker alltså hovrätten straffen för de flesta av dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".