Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå/Vasa

Hammarstedt hoppar av Kvarkenprojektet efter regeringens besked

Hammarstedts avhopp är fullständigt obegripligt säger Edward Riedl (M)
4:09 min
Kvarkenfärjan Wasa Express. Foto: Åsa Sundman/SR.

Regeringens stöd till en ansökan om EU-medel för en Kvarkenfärja innebär inte att staten bidrar med några pengar. Bertil Hammarstedt, styrelseordförande i färjebolaget NLC Ferry som är projektkoordinator, är besviken och väljer att kliva av.
– Jag är övertygad om att projektet aldrig blir av, säger Hammarstedt till VK.
Moderaten Edward Riedl, som sitter i riksdagens trafikutskott, säger till P4 Västerbotten att det aldrig har varit tal om pengar från regeringen.

Den EU-ansökan om Kvarken Link som lämnats in av Umeå kommun, Vasa stad och deras partners får stöd av den svenska regeringen. Projektets mål är en helt nya färja för att säkerställa en hållbar transportlösning för både gods och passagerare.

Bertil Hammarstedt berättar för VK om hur näringsdepartementet bara timmarna före regeringssammanträdet tvingade fram en strykning i EU-ansökan – texten om att svenska staten skulle medfinansiera med 250 000 euro per år togs bort.

– Annars skulle ansökan läggas åt sidan och inte skickas in till EU. Det kallar jag ett direkt hot, säger Bertil Hammarstedt till Västerbottens-Kuriren.

– Det här är obegripligt, vi har ju gjort upp om det här tillsammans, säger Edward Riedl till P4 Västerbotten.

Det som nu är klart är ansökans första fas som i och med det här går vidare för EU:s handläggning. Den omfattar olika analyser och planering av infrastruktur i hamnarna, och totalkostnaden är beräknad till omkring 200 miljoner kronor där EU ska bidra med drygt 70 miljoner.

Den andra fasen, med byggande av både färja och hamnanläggningar beräknas kosta cirka 700 miljoner kronor. För detta lämnas en separat EU-ansökan in under 2014.

– Det finns en uppenbar risk att det här kommer att skada ansökan framgent, säger Edward Riedl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".