Umeå/Vännäs

Rädda Barnen i Umeå anmäler Socialstyrelsen till JO

Rädda Barnen i Umeå JO-anmäler Socialstyrelsen för bristande tillsyn på ett hvb-hem i Vännäs. Nio pojkar från hemmet lämnade i september ifjol boendet, då de upplevde att de inte blev lyssnade på vare sig personalen, sina gode män eller tjänstemännen på socialkontoret i Vännäs.

Rädda Barnen tycker det är anmärkningsvärt att Socialstyrelsen vid det första besöket, inte upprättade en plan för hur kommunikationerna mellan ungdomarna och personalen på boendet skulle förbättras.

Det andra besöket anser Rädda Barnen vara helt undermålig, eftersom de ensamkommande flyktingungdomarnas åsikter inte efterforskades. Det står bara lakoniskt att: "Ingen ungdom var tillgänglig för intervju."

En tillsynsmyndighet ska naturligtvis noga granska allt och se till att eventuella fel och misstag rättas till. Annars behövs ju inte några inspektioner! Det skriver Rädda Barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".