Kvarkenfärjan Wasa Express. Foto: Åsa Sundman/SR.
Kvarkentrafiken

Umeå och Vasa söker EU-pengar till ny färja

Kvarkenfärjan behöver bytas ut
1:22 min

Umeå och Vasa söker gemensamt pengar från EU för en ny färja. Av ansökan framgår bland annat att svenska staten kommer inte bidra med några pengar, men det oroar inte Vasas utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock.

– Klart att det påverkar trovärdigheten en aning, men å andra sidan har svenska staten inte heller hittills deltagit i stödet till Kvarkentrafiken, det har varit regionala pengar på svenska sidan, säger Vasas utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock.

Hon är numer också är tillförordnad styrelseordförande i rederiet, efter att Bertil Hammarstedt avgick i torsdags i protest mot de uteblivna svenska statliga pengarna.

Ansökan som städerna nu lämnat in är för projektets första fas och omfattar all planering, bland annat design av färjan. Totalt är det 23 miljoner euro som behövs, EU enligt ansökan bidra med drygt 8 miljoner.

Själva bygget av färjan ingår i projektets nästa fas. Där beräknas totalkostnaden bli cirka 80 miljoner euro, för detta lämnas en ny ansökan in under 2014.

Men hittills har man alltså bara ansökt om finansiering för planering och inget är ännu klart.

– Om den här ansökan avslås, vad gör ni då?

– Då fortsätter vi köra med Wasa Express en tid till och sen ser vi hur vi går vidare, säger Susanna Slotte-Kock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".