Umeå

Styrningen av Kvinnohistoriskt museum en het politisk fråga

Det planerade Kvinnohistoriska museet i Umeå är en av de hetaste frågorna vid Umeå kommunfullmäktige idag. Bakgrunden till frågorna är avhopp från styrelsen. Centerpartisten Sven-Olov Edvinsson vill se ordföranden vänsterpartisten Tamara Spiric utbytt.

I flera interpellationer och frågor vid Umeå fullmäktige i dag tas Kvinnohistoriskt museum upp - och det handlar främst om vem som ska styra, men också om ekonomin.

De ekonomiska förutsättningarna för museiverksamheten i huset Kulturväven vill folkpartisten Ulrica Westerlund veta mer om. Hon frågar socialdemokratiska kommunalrådet Lennart Holmlund om hur stor den totala budgeten för verksamheten är, och hon vill också veta vilken nämnd som museet i framtiden kommer ligga under.

Centerpartisten Sven-Olov Edvinsson, vice ordförande i kulturhuvudstadsutskottet, inleder sin interpellation med rubriken: Byt ut ordföranden i styrgruppen för Kvinnohistoriskt museum. Edvinsson anser att ordföranden, vänsterpartisten Tamara Spiric, hårdfört styr det kulturella innehållet och att det inte är bra för verksamheten. I frågan till Lennart Holmlund vill Edvinsson veta om Holmlund är redo att överföra projektet Kvinnohistoriskt museum till annan organisation under kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".