Bert Öhlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Skellefteå, presenterar förslaget till kommunal budget. Foto: Magnus Bergner/Sveriges Radio.
Skellefteå

Strama tyglar i Skellefteås budget

Stora framtida investeringar men i de flesta fall oförändrade bugetramar för de kommunala verksamheterna. Det är en del av innehållet i Skellefteå kommuns förslaget till budget för 2014.

Barn- och grundskolenämnden får ytterligare 44 miljoner men vill egentligen ha 100 miljoner mer för att täcka tidigare underskott och kostnadsökningar.

Socialnämnden har sedan tidigare fått en utökning med 60 miljoner och får dessutom 32 miljoner i samband med att kommunen tar över hemsjukvården från Landstinget.

Skellefteå planerar också investeringar för drygt 400 miljoner per år de kommande tre åren, och då handlar det bland annat om ny vattenförsörjning, ny centrumbro och Kulturhus.

Dessutom beräknas omstruktureringen av grundskolan och gymnasiet i Skellefteå kosta mer än 1 miljard de kommande 10 åren.

Det kommunala bolaget Skellefteå Kraft beräknas bidra med 215 miljoner kronor för 2014.

Skellefteå kommun avsätter 3,8 miljard till kommunens olika nämnder och av det går 80 procent till skolan och den sociala verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".