Västerbottens län

Politiker får tillgångar frusna för att förhindra skattesmitning

En lokal politiker i länet har fått 600 000 kronor av sin tillgångar frusna av Förvaltningsrätten, detta som betalningssäkring. Skatteverket menar att mannen sålt skog till SCA Skog AB för 1,1 miljoner kronor utan att redovisa detta. Förvaltningsrätten anser det sannolikt att mannen kommer att upptaxeras och anser att det finns risk att han kommer försöka låta bli att betala. Därför fryser rätten hans tillgångar.

Politikern har sköntaxerats i avsaknad av deklaration år efter år, och i vart fall sedan 2007. Alla år utom ett har skulden dessutom restförts eftersom han inte har betalat den beslutade skatten.  Mannen har tidigare visat betalningsovilja och skatteundandragandet har gjorts både avsiktligt och systematiskt. Den undanhållna skatten uppgår till betydande belopp. Vid en samlad bedömning anser Skatteverket att det föreligger påtaglig risk att politikern försöker undandra sig skyldigheten att betala de skattebelopp han kommer att påföras. Det är inte känt för Skatteverket exakt vilken egendom mannen har. Det är därför stor fara att egendomen undanskaffas innan Skatteverket hinner agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".