Skola & Politik

Politiska partier ska behandlas lika på skolan i Hörnefors

Hörnefors kommundelsnämnd har beslutat att det ska finnas vägledande riktlinjer när skolor får besök av politiska partier. De ska fungera som stöd för rektorer och lärare vid beslut om politiska partiers besök i kommunens skolor.

Utgångspunkter för riktlinjerna är att skolan inte är någon allmän plats, utan det är rektor som bestämmer vem som får vistas i skolan.

Om rektor beslutar att politiska partier ska få bedriva opinionsbildning på skolan måste alla partier behandlas lika.

Rektor kan inte neka ett parti tillträde enbart på grund av partiets politiska åsikter och vilka partier som bjuds in ska väljas på ett objektivt sätt.

I förslaget till beslut anses det som objektivt om skolan bjuder in alla partier som är representerade i riksdagen eller i kommunens fullmäktige.

Riktlinjerna grundar sig på ett stödmaterial som Skolverket tagit fram om skolans politiska omvärldskontakter. Materialet reviderades våren 2012 utifrån förändringar i regeringsformen och skolförfattningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".