1 av 3
Flyget landar i Hemavan, Foto: Anna Burén/SR.
2 av 3
Torbjörn Utsi, Flygplatschef och VD Hemavan Tärnaby Airport, hoppas på än fler resenärer framöver. Foto: Anna Burén/SR.
3 av 3
Turisterna Annika Liss, Mats Karlsson, Susanne Nordlander och Björn Keller har just landat på flygplatsen i Hemavan. Foto: Anna Burén/SR.
HEMAVAN/TÄRNABY

Fler resenärer på flygplatsen i Hemavan

Satsar för fler resenärer
1:27 min

Antalet resenärer på flygplatsen i Hemavan ökar och det finns planer på att bygga ut.
– Att ta flyget hit är orsaken att vi valde just Hemavan. Det är väldigt bekvämt, säger turisten Mats Karlsson från Täby som just landat mitt i fjällbyn.

Nu under högsäsong landar flyget från Stockholm två gånger om dagen här mitt i byn bara några hundra meter från skidbackarna. Och antalet passagerare ökar, säger flygplatschefen och Vd:n Torbjörn Utsi.
– Vi har haft en bra ökning. Om man jämför 2012 med 2011 så har vi ökat med nio procent, säger Torbjörn Utsi.

Men än är det långt till rekordåren med 19 000 resenärer om året. Det var när Strömma hade charter och Torbjörn Utsi siktar på att nå så många resenärer igen.

För det är att satsa som gäller nu. Storumans kommun som äger terminalbyggnaden planerar tillsammans med Hemavan Tärnaby Airport att bygga en helt ny terminal och göra om det hela till ett resecentrum.

Flygplatsbolaget har ordnat en arkitekttävling för hur det ska se ut men Torbjörn Utsi vill inte visa några skisser än eftersom mycket fortfarande är oklart.

Men han hoppas att planerna ska bli verklighet inom de närmsta åren.
– Vi är trångbodda som vi är nu. Vi har maskiner som tar 60 personer och skulle det komma större maskiner så är vi trångbodda. Och eftersom området expanderar som det gör med alla lägenheter och hus så behöver ju vi större lokaler också, säger Torbjörn Utsi.

Reportage från Hemavan och Tärnaby

Reportrarna Örjan Holmberg och Anna Burén på besök i Hemavan och Tärnaby för att skildra hur de båda skidorterna utvecklas. Här samlar vi reportagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".