Hockeyspelare drabbad av hjärnskakning efter tackling. FOTO: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Idrott & Hälsa

Man blir inte dummare av hjärnskakning

Hjärnskakningar gör dig inte dummare
1:20 min

Hjärnskakningar har de senaste åren blivit allt vanligare inom ishockey och andra kontaktsporter. Men nu visar ny forskning från Umeå universitet att en hjärnskakning inte ger bestående skador på den kognitiva förmågan - som bland annat handlar om språk och inlärning.

– Har man haft en så kallad hjärnskakning eller lättare, mild, traumatisk hjärnskada är det ingen skillnad före och efter att man har fått en smäll mot huvudet - i långtidsloppet, säger Anna Nordström, docent i idrottsmedicin i Umeå.

Men om vi nu har kunnat visa att man inte blir dummare på sikt av hjärnskakningar finns det då inte en risk att boxare och hockeyspelare smäller på värre än vanligt när man får höra det?

– Det är ju inte meningen att våra resultat ska tolkas så. Får du en tillräckligt stor så kan du ju faktiskt dö av en hjärnblödning till exempel.

Man blir alltså inte dummare av en hjärnskakning. Hjärnan blir återställd till normalnivå av den kognitiva förmågan, men där har vi ju alla olika förmågor.

För att veta att man är återställd måste man ha jämförelsematerial. Därför förordar Anna Nordström ett slags intelligenstester under försäsong för att få utgångspunkten för en spelare. Om man sen får en skada kan man utföra testen igen och först när man är uppe i sin individuella normalnivå är man redo för isen igen.

Skellefteås elitlag i hockey har deltagit i forskningen med kognitiva mätningar.

– Spelarna har varit positiva till att genomgå det. De ser det, från spelarfackets sida, som något positivt, säger Anna Nordström, docent i idrottsmedicin.

Lena Callne och Linnea Luttu
P4 Norrbottten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".