Junselevargen är hemma igen. Foto: Naturvårdsverket.

Junselevargen tillbaka i sitt revir

Vandrade 50 mil i 15 dagar
1:17 min

Den så kallade Junselevargen är nu tillbaka i sitt revir i Junsele i Ångermanland.

Den genetiskt viktiga vargtiken flyttades för ett par veckor sedan till Stockholms län, efter att ha orsakat problem för renskötseln i Junseletrakten.

 – Hon har vandrat norrut konstant, hela tiden kan man säga. Men sen plötsligt för några dagar sedan så började hon vika av lite mera västerut i riktning mot sitt revir, säger Ruona Burman, rovdjurssamordnare vid Naturvårdsverket.

 – Och sen i fredags så kunde vi konstatera att hon befann sig i reviret, men vi visste inte om hon skulle stanna eller byta riktning eller springa igenom. Men de senaste positioneringarna i morse visar att hon är i sitt revir. Att hon har hittat hem.

Det tog 15 dagar för vargtiken att gå från Norrtälje kommun, där hon släpptes ut. Hon vandrade hela vägen upp till Junsele i Nordvästra Ångermanland - en sträcka som fågelvägen är omkring 50 mil.

Under färden har det drop-off halsband med sändare, som sattes på i samband med flytten, lossnat av sig självt.

Junselevargen har flyttats sammanlagt fyra gånger, efter att ha orsakat problem för renskötseln i Junseleområdet. I dag finns dock inga större rensamlingar där eftersom samebyarna hunnit flytta sina renar.

Och nu lär det inte heller bli någon ytterligare vargflytt. Den senaste flytten ansågs olämplig av Naturvårdsverket, eftersom det är påfrestande för ett djur att ryckas upp på det sättet.

Det är inte heller troligt att vargtiken lämnar sitt revir, enligt Ramona Burman vid Naturvårdsverket.

– Nu är hon på ett ställe där hon känner igen sig, och vet hur det är. Så nu finns det nog ingen anledning från hennes sida att gå vidare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".