Västerbottens län

Autismdagen firas världen över idag

Autismdagen firas med föreläsning i Umeå
1:33 min

Idag firas Världsautismdagen runt om i Sverige och världen. Även i länet firas det, bland annat med föreläsningar i Ordenshuset i Umeå. För Autism och Aspergersföreningen i Västerbotten är det en dag då begåvningar och förmågor hos personer med autism firas, men också ett tillfälle att försöka göra samhället mer förstående mot funktionsnedsättningen.

Idag firas världsautismdagen och i Umeå hålls föreläsningar för att sprida kunskap om autism.

– Ja vi är jättpeppade. Vi tycker det här är den bästa dagen på året, att få ha autistdagen, säger Carina Winsa som är ordförande i Autism- och Aspergersföreningen i Västerbotten.

Men att leva med autism och aperger kan också innebära missförstånd och svårigheter i vardagen, till exempel om en autistisk person besöker biblioteket.

– De har man ju förväntat sig att den här boken ska finnas inne och så ska de låna den, men så finns den inte inne och så får de inte den hjälpen, att ingen säger att den står på väntelistan. Och så blir de arga "men det står ju att den ska vara på den här hyllan, och varför är den inte på hyllan". Då behöver någon förklara att då får du gå nästa vecka och se om den kommit in eller att de ringer och säger att boken kommit in.

Föreningen får ofta frågor av sina medlemmar om blanketter från till exempel a-kassan vad de egentligen betyder och varför man måste svara på alla frågor.

Carina Winsa önskar att det kunde finnas bättre kunskap hos myndigheter om att bemöta människor med autism. Något som också skulle behövas i enkla vardagssituationer.

– Det kan vara så att de vill absolut sitta vid en viss plats vid bordet, så låt dem göra det, det gör ju ingenting. Men många missförstår, blir arga och "ne, du ska vara som alla andra, du behöver inte sitta på den där platsen i bussen eller vid matbordet". Det är jätteviktigt att alla vet vad det handlar om, säger Carina Winsa, länsordförande i Autism- och Aspergersföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".