Foto: Magnus Bergner/SR.
SKELLEFTEÅ

Hockeygymnasiet frös ute elev och får kritik från Skolinspektionen

Nu kommer kritik från Skolinspektionen efter händelserna i höstas där en elev på hockeygymnasiet i Skellefteå blev utmobbad för att han ville byta klubb från Skellefteå AIK till Luleå Hockey. Eleven fick inte byta om tillsammans med de andra. Kränkande behandling, säger Skolinspektionen.

Det var i december i fjol som elevens föräldrar anmälde gymnasiet till Skolinspektionen och nu kommer kritiken. Det som hände var att en av eleverna ville byta förening från Skellefteå till Luleå hockey. Men då hamnade han i konflikt med tränare och sportansvariga i Skellefteå AIK.

Konflikten kulminerade när han blev portad från omklädningsrummet, även när han skulle byta om med sina klasskamraterna under skoltid. Hockeygymnasiet drivs av Skellefteå AIK på uppdrag av Skellefteå kommun. De flesta av eleverna spelar för Skellefteå AIK och några av Skellefteå AIK:s juniortränare är också instruktörer på gymnasiet.

Efter händelsen har Skellefteå AIK medgett att föreningen blandat ihop föreningens verksamhet och uppdraget från kommunen. Nu ska Skellefteå kommun presentera en åtgärdplan för att förhindra att det här upprepas och kommunen krävs också på 45 000 kronor i skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".