Umeå

Friad i hovrätten - försvaradvokaten var inte med vid förhöret

En ung man i en av Umeås kranskommuner som dömts för bedrägeri frias i hovrätten. Uppgifter från förhör då försvarsadvokat inte var med kan inte användas, anser rätten, och det finns heller inte annan bevisning.

Det handlar om en internetkonversation där någon använt sig av en annans msn-konto och lurat till sig pengar. 3 000 kronor betalades ut till kontot som inte alls tillhörde vännen utan mannen som nu stått inför rätta.

Den åtalade mannen säger att han hade fått frågan av en vän om han kunde låna ut sitt konto som mottagare av pengar för att en överföring mellan konton i samma bank skulle gå fortare.

Tingsrätten trodde inte på hans berättelse eller att mannen handlat i god tro. Han dömdes till villkorlig dom, dagsböter och skadestånd på 3 000 kronor.

Hovrätten tycker att man inte kan döma en person på uppgifter som framkommit i polisförhör när försvarsadvokat inte varit med och friar mannen. Förhören hölls först två år efter händelsen, och det finns heller inte noterat om mannen fått läsa och godkänna anteckningarna efter förhöret.

MSN-konversationen finns inte bevarad, och det hade gått för lång tid för att man skulle kunna spåra ip-numret som använts.

Mannen hade yrkat att hovrätten skulle fria honom eller i vart fall mildra straffet, och att skadeståndet skulle sänkas till 1 000 kronor. Hovrätten dömer honom därför att betala 1 000 kronor till den lurade mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".