Arkivbild.Foto: Bror Persson/Scanpix.
Skolan & Sporten

Tränare utbildas efter utfrysning av hockeygymnasist

Skellefteå kommun om Skolinspektionens kritik
1:09 min

En utbildningsinsats mot tränare och lagledare, tätare kontakter mellan skolkontoret och Skellefteå AIK och tydlighet mot elever och föräldrar är några punkter på åtgärdslistan sedan Skellefteå kommun kritiserats för att en elev på hockeygymnasiet kränkts genom att separeras från klasskamraterna för att han valt att byta lag.

Det är Skellefteå AIK som bedriver hockeygymnasiets verksamhet på uppdrag av Skellefteå Kommun.

– Det som är uppenbart när vi träffas med klubben är att vi måste ha tätare kontakter och vara tydligare vad uppdraget att bedriva idrottsundervisning åt skolan innebär, säger Jan Midlert, gymnasiechef i Skellefteå.

Har ni som huvudman brustit i de här kontakterna?

– Det är definitivt barn- och elevombudets uppfattning, så är det. Och det kan vi konstatera som huvudman också att här måste vi göra bättre, säger gymnasiechefen.

Skellefteå kommun har fått ett föreläggande om en åtgärdsplan för att motverka kränkande behandling, och dessutom ett skadeståndsanspråk på 45 000 kronor. Skolinspektionen anser att den elev från Skellefteå som inte fick byta om med sina klasskamrater i hockeygymnasiet, blev utsatt för kränkande behandling.

– Vi har träffat företrädare för klubben och konstaterat att dels måste vi bli tydligare gentemot elever och föräldrar, vi måste också göra en utbildningsinsats mot dem som möter eleverna, säger gymnasiechef Jan Midlert.

I det här fallet Skellefteå AIK:s tränare?

– Tränare och lagledare i de grupperingar som möter eleverna. Vi måste göra det bättre och göra det tydligare vad uppdraget innebär, och följa upp det bättre också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".