Lotta Isberg f.d busschaufför fick nog av delade turer och slutade, Foto: Mikaela Pallin/SR.
Publiktips

Hälsan försämras av delade arbetsturer

Delade turer leder till stress och sämre hälsa
1:44 min

Trots att både forskare och fackföreningar är överens om att delade turer i arbetslivet leder till stress och sämre hälsa så är det så arbetslivet ser ut för allt fler länsbor. När Lotta Isberg arbetade som busschaufför i Skellefteå var 14 timmars-dagar med fem timmars uppehåll mitt i inget ovanligt.

– Jag har både jag och bekanta som har problem med sömnen på grund av det här. Sömnen blir störd, du slappnar inte riktigt av i sömnen, säger Lotta Isberg.

Före detta busschauffören Lotta Isberg i Vännäs är inte ensam. Fyra av tio av dom som arbetar delade turer upplever dagligen trötthet och stress, det visar siffror från fackförbundet Kommunal.

Göran Kecklund är forskare vid Stressforskningsinstituet, han studerar hur hälsan påverkas av ens arbetstider. Enligt honom hör delade turer till det som hamnar i topp på "besvärslistan".

– På lång sikt kan det för vissa leda till stressreaktioner och då kan det på ännu längre sikt också äventyra hälsan och leda till stressrelaterade sjukdomar, säger han.

Delade turer förekommer främst inom omsorg, hemtjänst och kollektivtrafik.

Att få ner antalet delade turer är den viktigaste satsningen man kan göra för de här grupperna säger Eva Olofsson, ordförande i fackförbundet Kommunal Västerbotten.

– Det är absolut inte bra med delade turer. Vi vill absolut att man ska kunna arbeta på en arbetsplats där man är tillfreds med arbetsmiljön, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".