Arkivbild. Ulla Norling får hemtjänstbesök av undersköterskan Lotta Hansson. Foto: Anders Wiklund/Dagen samhälle/Scanpix.
Publiktips

I Umeå vill man minska de kritiserade delade turerna, men i länet ser det dystrare ut

Umeåpolitiker vill minska de delade turerna
1:35 min

Att arbeta delade turer, med två pass per dag, kan leda till ohälsa och därför vill nu Umeå kommun satsa 25 miljoner kronor för att minska de delade turerna. Den typen av schemaläggning är vanlig. Här i länet är det två av tre anställda i hemtjänsten som arbetar med delade turer.

Det är framför allt de kommunanställda som jobbar delade turer, två pass per dag med obetalda och ofrivilliga håltimmar mitt på dagen. En anställningsform som kritiseras därför att den leder till ohälsa. I Umeå jobbas det politiskt för att få färre delade turer säger Tamara Spiric är kommunalråd i Umeå.

– Att delade turer har ökat under väldigt, väldigt lång tid är ju förstås även ett politiskt ansvar, säger hon.

Två tredjedelar av alla anställda inom hemtjänsten i länet arbetar delade turer. Det är näst flest i landet.

Arbetsformen har väckt kritik hos fack och anställda som tycker att arbetsdagen blir för lång, med stress och ohälsa som följd. För att få ner antalet delade turer planerar därför Umeå kommun att satsa 25 miljoner kronor under 2013 och 2014. Det berättar Tamara Spiric som är kommunalråd i Umeå och sitter med i kommunens arbetsutskott som planerar satsningen, som förväntas klubbas på kommunfullmäktige i april.

Eva Olofsson, ordförande Kommunal i Västerbotten, är positiv till satsningen, men poängterar att det här bara hjälper anställda i 1 av länets 15 kommuner.

– Ett steg i rätt riktning absolut. Jag önskar bara att det vore så här i alla kommuner, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".