Martin och Irja Holmgren i sitt kök i Åbacka, Sorsele. Foto: Pia Diaz Bergner/Sveriges Radio
Skämskartan

Åbacka på Skämskartan - Martin kunde inte ringa efter hjälp när han kört ner i isvak

Åbacka i Sorsele på Skämskartan
1:16 min

Över 350 prickar finns det nu på Skämskartan över kass telefoni i Västerbotten som P4 har gjort tillsammans med publiken. En av prickarna är byn Åbacka i Sorsele kommun där det sällan går att ringa med mobiltelefonen, berättar Irja och Martin Holmgren. Värst var det när Martin inte kunde ringa efter hjälp när han kört ner i en isvak.

Vi är hemma hos Martin och Irja Holmgren i Åbacka, utanför Sorsele. De har rapporterat in Åbacka till P4 Västerbottens Skämskarta, de har dålig täckning på mobilen, berättar Martin.

– Nej det går ju inte här omkring. Om du har tur kan det ju komma fram ett par stolpar men innan du hinner prata är de borta.

De har fast telefon i huset, men eftersom Martin är en äventyrlig 82-årig man och ofta ensam ute i skog och mark, är det viktigt att också mobiltelefonin fungerar.

En gång körde han ner med fyrhjulingen i en isvak på sjön Storjuktan. Han hade mobiltelefonen i bröstfickan, men insåg i isvaken att han inte skulle kunna ringa efter hjälp, för det finns ingen täckning där. Han lyckades komma upp ur isvaken och stapplade hem.

Irja tycker det känns otryggt att mobiltäckningen är så dålig i området.

– Ambulansen har ju stora problem om de  till exempel ska hämta någon i Berglunda. Biltestförarna har också problem, och det kan ju också hända olyckor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".