Många tågresenärer längs Botniabanan har drabbats av förseningar och inställda tåg. Foto: Peter Öberg/SR Västerbotten.
Tågstrul

Många inställda tåg mellan Umeå och Sundsvall

Norrtåg ställer in många tåg
1:35 min

Under det sista kvartalet förra året ställdes nästan var sjätte tågavgång in mellan Umeå och Sundsvall. Vinterrelaterade problem menar Norrtåg, men nu har resenärena tröttnat på tågstrulet.
– Jag tappar arbetstid i och med att jag kommer för sent till jobbet, säger resenären Robert Andersson.

För många tågresenärer mellan Umeå och Sundsvall har vintern inneburit många inställda turer, ersättningsbussar och lång väntan. Tågen körs av operatören Botniatåg och enligt Norrtåg, som tillhandahåller fordonen, ställdes nästan var sjätte avgång in på sträckan under de sista tre månaderna förra året.

Norrtåg anser att problemen är vinterrelaterade och att vintermånaderna lämnar sina spår i årsstatistiken. Förra året gick 89 procent av tågen som de skulle mellan Umeå och Sundsvall, men det var en bra bit ifrån de 97 procent  som operatören Botniatåg utlovade.
Ganska irriterande när man ska arbetspendla. Man kommer försent och det är ju inte hållbart på någon arbetsplats, säger Susanne Hortell, som är en av många drabbade tågpendlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".