Bedragaren behöver inte komma åt din fysiska plånbok för att kunna länsa kontot. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Integritet & Juridik

Spärrade personnumret efter internetbedrägeri

Julia har spärrat sitt personnummer
1:32 min

Allt fler spärrar sitt personnummer för kreditupplysningar för att förhindra bedrägerier. I dag lever mer än 4 000 svenskar lever med spärrat personnummer. Umeåbon Julia Nilsson tog steget sedan någon gjorde inköp i hennes namn.

– Det läskiga var att det hände två gånger. Första gången fick jag en kreditupplysning hem i brevlådan, det var gjort av ett sms-låneföretag. Jag har aldrig, och tänker aldrig, ta ett sms-lån så jag tyckte det var väldigt märkligt att de skulle kreditupplysa mig. Då hörde jag av mig till dem och fick veta att någon med mitt personnummer försökt ta ett sms-lån.

– Andra gången fick jag hem en faktura i brevlådan, på flera tusen kronor, också från ett företag som jag aldrig varit i kontakt med tidigare.

Hur känns det här då?

– Det var jättehemskt. Jag kände mig så himla otrygg. Man tycker ju att det inte borde gå. Jag är rädd för att visa mitt personnummer och mina personuppgifter.

Vad gjorde du då när du två gånger varit utsatt för det här?

– Jag polisanmälde båda gångerna bedrägeriförsök. Det som föreslogs då var att jag skulle spärra mitt eget personnummer.

Julia Nilsson bestämde sig för att göra det, men spärren innebär också krångligheter för henne själv. Som att hon inte kan betala direkt till sin favoritaffär på internet.

– Det kommer att måsta betala när jag hämtar saker på posten. Sen får vi se, jag vet inte riktigt hur spärrad jag är. Tänk om jag inte kan deklarera på internet?

Du har blivit begränsad av det som har hänt dig?

– Ja det har jag definitivt blivit. Jag ville ju spärra personnumret för att de som har mina personuppgifter och mitt körkortsnummer ska kunna utnyttja det – men jag kan ju inte utnyttja det själv heller längre. Det är det som är begränsande. Ibland kan jag tycka att det vore bättre om jag låtit bli, men man vet ju inte hur många fakturor det kommit då, säger Julia Nilsson i Umeå.

Spärr för kreditupplysning

Kreditupplysningsföretagen erbjuder en så kallad bedrägerispärr

Spärren innebär att företagen inte lämnar ut några uppgifter om personen med det spärrade personnumret

Ofta är en kreditupplysning en förutsättning för att köp ska genomföras eller lån beviljas – både för bedragaren och för personen själv

Kreditupplysningsföretagen spärrar bara uppgifter för personer som har polisanmält kreditbedrägeri eller identitetsstöld

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen, UC, Soliditet m fl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".