1 av 2
Folkets Hus i Tärnaby har stått tomt sedan tre år och Tärnaborna har förlorat sin träffpunkt, Foto: Anna Burén/SR.
2 av 2
Fritids och bibliotek får numera dela på en lokal i Skytteanska skolan i Tärnaby: Anna Burén/SR.
Tärnaby

Ingen ljusning för Folkets Hus i Tärnaby

Folkets hus i Tärnaby fortfarande öde
1:45 min

Efter att Folketshusföreningen gick i konkurs såldes huset till ett norskt bolag. Nu står det tomt sedan tre år och Tärnaborna har förlorat sin träffpunkt med bowling, bibliotek och fritids. Och än är ingen lösning i sikte för Folkets hus. Tärnabon Ulla Sandström är tycker att det är en skandal.

– Förskräckligt, det är hemskt. Jag förstår inte hur kommunen kunde bära sig åt på det här vist. Att avhända sig Folkets hus, att avhända sig ett bra fungerande bibliotek. Jag tycker att det är skandal, säger Ulla Sandström. 

Ulla Sandström tittar in i den lokal i skolan i Tärnaby som nu får fungera som både bibliotek och fritidsgård i ett. Några skolelever spelar datorspel på hög volym medan andra lånar böcker.

Sjundeklassaren Majken Rollén tycker att fritids var bättre på Folkets hus.
– Det har blivit att man är här lite mindre nu, än där borta. Där borta var det större och fanns mer att göra och dit kom mer folk, säger Majken Rollén.

Folkets hus föreningen gick i konkurs 2007 och huset såldes då till det norska bolaget Stetind Invest. Nu står lokalerna tomma sedan flera år och Tärnaborna har förlorat sin mötesplats med bibliotek, fritids och bowling.

Storumans kommun tog senare ett beslut i fullmäktige att köpa huset för 1,5 miljoner. Men enligt kommunalrådet i Storuman Thomas Mörtsell höjde då norrmannen priset och nu kräver han enligt Mörtsell närmare 3 miljoner kronor.

Och nu har ju biblioteket och fritids fått nya lokaler i skolan, säger Thomas Mörtsell. Han ger inga tydliga besked om hur det ska bli med Folkets Hus.

– Samlingslokaler finns det ett behov av i Tärnaby, så är det. Om man då löser det med Folkets hus eller på annat vis, det får vi se, säger Thomas Mörtsell.

Men för Ulla Sandström på biblioteket är frågan om vad kommunen borde göra enkel.
– Att de köper tillbaka Folkets hus. För det var ju bra lokaler, säger Ulla Sandström.

Reportage från Hemavan och Tärnaby

Reportrarna Örjan Holmberg och Anna Burén på besök i Hemavan och Tärnaby för att skildra hur de båda skidorterna utvecklas. Här samlar vi reportagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".