Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Forskning & Miljö

Renarna håller sig borta från vindkraftsparkerna

Publicerat måndag 8 april 2013 kl 04.22

Uppbyggnaden av vindkraftsparkerna inom Malås sameby har haft stor inverkan på renens naturliga rörelsemönster. Det visar den forskningsrapport som Anna Skarin på Sveriges lantbruksuniversitet i veckan lämnade över till Naturvårdsverket.

-- De tydligaste reslutaten från projektet är att vi har sett att renarna använder området mindre nu än före byggfasen startade.

Under tre år har Skarin forskat hur uppbyggnaden av vindkraftsparkerna i Storliden och Jokkmokksliden påverkat renen. Forskningen visar bland annat att renens spillning i det berörda området minskat med 75 procent. Även de två mil väg och de åtta kilometer kraftledning som tillkommit har haft en negativ inverkan på renens naturliga rörelsemönster.

Forskningen kommer nu till exempel att användas som bakgrundsinformation i Miljökonsekvensbeskrivningar för renskötseln.

– Ja, dels ville vi ju se vad som händer, också att man i planeringen att man måste ta hänsyn till var renarna rör sig i terrängen när man till exempel planerar kraftledningar och vägar och såna saker så det förhoppningsvis kanske går att anpassa.

Under forskningsperioden har man även sett att befintlig infrastruktur påverkat renen och därmed kan man anta att vindkraftsparken även i fortsättningen kommer att störa renen, något Anna Skarin nu gärna vill forska vidare på. Men den forskning som hittills gjorts betyder mycket för Malå sameby.

– Det som är bra med den här forskningen att vi får ett kvitto som styrker det vi säger, annars är det lätt att det bara blir partsinlagor och det inte riktigt är trovärdigt vi uppmålas ibland som att vi i bara går på det sämsta alternativet hela tiden och uttrycker det och det är inte riktigt sant, säger Jan Rannerud, ordförande i Malå Sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".