1 av 2
Mando Diao. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
2 av 2
Frida Hyvönen Foto: Mikael Lindberg
Musik & Kultur

Öppna sinnen på Umeås popfestival

Umeå Open 2013 Sveriges största inomhusfestival
1:44 min

I dag startar Sveriges största inomhusfestival för popmusik, Umeå Open. 38 i huvudsak svenska band ska äntra fyra scener under två dygn. Elenor Nordström jobbar med festivalen, säger att i år vill man erbjuda något nytt som ger ett mervärde till musiken. Umeå Open slår upp dörrarna "Med ett öppet sinne" och erbjuder gratis föreläsningar för en mer öppen värld.

– Inte minst har vi sett det på sista tiden den här Reva-debatten, näthatsdebatten har ju också florerat, kvinnohatet har det pratats en del om, så det känns som att tyvärr behöver vi prata om öppenhet, säger Umeå Opens Elenor Nordström.

Mando Diao, Frida Hyvönen, Movits och Hästpojken är några av de 45 akter som står för på scen som ska skapa festivalens öppna sinne.

Såklart är det för musiken som man besöker Sveriges största inomhusfestival, men att skapa ett forum och lyfta "öppenhet" har tagit steget vidare till att bli självklart.

– Under den här rubriken har vi dels ett föreläsningschema på lördag förmiddag med fyra föreläsningspass. Kvällstid fredag-lördag har vi ett antal utställare där man kan möta organisationer och föreningar som står just för öppenhet på olika sätt.

– Bland de här föreläsarna har vi Expo, Ungdom mot rasism, Jan Jämte – känd från Koma här i stan – han forskar ju också om antirasism, och Özz Nûjen – känd komiker men nu är han inte här för att skoja till det utan han ska hålla en föreläsning som heter Mångfald eller enfald. Och det är lite över huvud taget det vi vill förmedla med den här Öppet sinne-rubriken på festivalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".