Socialdemokraternas nya partisekreterare Carin Jämtin talar med pressen efter partiets överenskommelse om välfärdsvinsterna vid socialdemokratiska partikongressen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Politik

Förväntansfulla västerbottningar på S-kongress

1:22 min

På Socialdemokraternas kongress i Göteborg har de stridande viljorna nu samlats kring ett kompromissförslag om vinstuttag inom vård-, skola och omsorg. Kommunerna ska få ett "avgörande inflytande" när friskolor vill starta, och "vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden", står det nu.

– Vi har ju fått gehör för vårt förslag. Vi hade ju en motion som krävde att vinsterna skulle begränsas, den har vi fått gehör för så där var vi jätteglada, säger Umeås socialdemokratiska kommunalråd som deltar i s-kongressen.

Dels handlar frågan om att ge kommunerna möjlighet att stoppa etablering av nya friskolor, och dels om att begränsa möjligheten för privata bolag i välfärden att ta ut vinst.

För Lennart Holmlund är det viktigt att det inte handlar om att totalt förbjuda vinster i välfärden.

– Det är att haka in sig på, fram för allt, tror jag de här riskkapitalbolagen som har både jäklats med räntesnurror och höga räntor och det ena med det andra. Sånt måste regleras upp. Men man måste ju också ha en liten vinst för att klara av avskrivningar. Vi har ju ett överskottsmål även i det offentliga, det vi tar ut av skatterna.

För socialdemokraten Evelina Fahlesson från Skellefteå är det här den första kongressen. För henne är frågan om vinster i välfärden viktig, men hon tar även med annat, som regionalpolitiken.

– Det berör ju oss som bor utanför de här storstäderna. Det är så mycket man kommer att ta med sig och försöka ta med sig in på den politiska arenan hemma i Skellefteå och hela Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista