1 av 3
Skellefteåjubel efter Oscar Möllers 1-0 mål under semifinal fem i bäst av sju i elitseriens SM-slutspel i ishockey Skellefteå AIK-Linköping HC Foto: Robert Granström/Scanpix.
2 av 3
Foto: Robert Granström/Scanpix.
3 av 3
Oscar Möller gör 1-0 bakom Christian Engstrand under fredagens semifinal fem i bäst av sju i elitseriens SM-slutspel i ishockey mellan Skellefteå AIK och Linköpings HC. Foto: Robert Granström/Scanpix.
Ishockey

Skellefteå till tredje raka SM-finalen

Skellefteås Oscar Möller: ”Det är bara att njuta”
1:49 min

Skellefteå är klart för SM-final för tredje året i rad efter fredagkvällens 3-1-seger hemma mot Linköping. – Det är en skön känsla nu. Att vi lyckats ta tre i sudden, det visar att vi har bra moral i laget, säger Skellefteås Oscar Möller till Radiosporten.

Magnus Wahlman utser lagens lirare
Skellefteå: Petter Emanuslsson
Linköping: Niclas Hävelid

Med exakt tre minuter kvar av den tredje perioden punkterade Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson SM-semifinalserien mot Linköping med sitt 3-1-mål efter en snabb spelvändning.

Segern som betydde 4-1 i matcher var säkrad och Skellefteå klart för sin tredje SM-final i rad.

Det känns som att vi orkar lite mer än dem. Men det har varit en riktigt tajt matchserie och Linköping ska ha all heder, säger Skellefteås Oscar Möller, som sköt 1-0 till hemmalaget i den första periodens slutsekunder.

Linköping svarade med att kvittera med den andra periodens enda mål, och det såg på nytt ut att kunna bli ett sudden-drama. Petter Emanuelsson ville dock annat.

Med några snabba dragningar framför pucktittande Linköpingsbackar och en rapp backhandavslutning som gick via Christian Engstrand in i mål satte han 2-1 med åtta minuter kvar i den tredje perioden.

Linköping satsade allt framåt för att få till en kvittering, men kom aldrig riktigt nära. I stället skickade Jimmie Ericsson in Skellefteås segerpuck inför 6001 fans.

– Segern är odiskutabel. Det är kollosalt rättvist, menar Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson.

Men man får även lyfta på mössan för ett kämpande Linköping. Det var klasskillnad. De var ett nummer mindre men har ändå gjort en kalassäsong.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sverigesradio.se

Peter Sundkvist
peter.sundkvist@sverigesradio.se

Matchfakta SM-semifinal 5:7

Skellefteå-Linköping 3-1 (1-0, 0-1, 2-0)

Första perioden: 1-0 (19.43) Oscar Möller (Joakim Lindström, Fredrik Lindgren).

Andra perioden: 1-1 (9.34) Pär Arlbrandt (Magnus Johansson, Sebastian Karlsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2-1 (12.12) Petter Emanuelsson (Melker Karlsson), 3-1 (17.00) Jimmie Ericsson (Erik Forssell, George Holloway.

Utv, Skellefteå: 1x2. Linköping: 4x2.

Domare: Mikael Sjöqvist, Karlstad, och Marcus Vinnerborg, Ljungby.

Publik: 6 001.

Skellefteå vidare med 4-1 i matcher.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".