3 mil uppströms Lomselenäs har det skett flera utsläpp av tungmetaller. Foto: Örjan Holmberg
Miljö & Ekonomi

Skattebetalarna betalar miljöproblemen vid gruvorna trots dom mot konkursbo

Blaikengruvans konkursbo slipper inte undan fortsatt ansvar för miljöproblemen vid gruvorna i Ersmarksberget och Svärtträsk. Konkursboet hade överklagat ett föreläggande från Länsstyrelsen att fortsätta bekosta rening och kontroll av Ersmarksgruvan. Men Mark- och Miljödomstolen avslår överklagan.

Den som orsakar miljöförstöring är ansvarig och ska betala, det är en internationellt vedertagen princip, "pulluter pays principle" heter det och att förorenaren betalar är också grundinställningen i den svenska miljöbalken.

Men om förorenaren har gått i konkurs och inte har några pengar blir det svårt i praktiken. I det här fallet finns det tre konkursbon inblandade. ScanMining AB:s, Blaikengruvan AB:s och Lappland Goldminers Sorsele AB:s konkursbon.

Förra våren betalade Goldminers konkursbo reningen men så tog pengarna slut. Miljösituationen var akut och Länsstyrelsen måste låna pengar av Naturvårdsverket för att giftiga metaller inte skulle läcka ut. Ett krav för att låna pengarna var att konkursbona formellt skulle föreläggas betala för kostnaderna. Det överklagades av Ersmarkberget AB:s konkursbo men överklagan har nu avslagits av Mark- och Miljödomstolen.

Det betyder inte att principen om att förorenaren betalar kommer att fungera, utan det blir att skattebetalarna betalar för gruvbolagens misslyckade gruvdrift i Blaiken.

Det kan tilläggas att även Scanmining AB:s konkursbo fått avslag på överklagan i en liknande dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".