Arkivbild. Foto: Scanpix
Norrbotten

Maskinförare vill lämna skogsbruket

"Katastrof för det svenska skogsbruket"
1:43 min

Nästan hälften av de svenska skogmaskinförarna funderar allvarligt på att lämna branchen. Prispress och dålig lönsamhet är några av orsakerna.

Det visar en undersökning som tidningen ATL gjort i samarbete med branschorganisationen SMF Skogsmakinförare.

Bakom sifforna ligger hård prispress, dålig lönsamhet och höjda krav på produktion, enligt Ulf Sandström på SMF.

Han menar att det nu måste till snabba åtgärder inom skogsbranchen - annars kan konsekvenserna bli förödande för hela skogsnäringen.

--Nu måste branschens aktörer och beslutfattare ta alla dessa signaler på allvar. Fortsätter man i gamla hjulspår kommer det svenska skogsbruket att vara en förlorare i kampen om duktig arbetskraft i framtiden. Vi måste vara mer rädd om de entreprenörer och anställda maskinförare vi har idag, säger Ulf Sandström och fortsätter:

– Att nära hälften av alla maskinförare allvarligt funderar på att sluta är en katastrof inte bara för entreprenadföretagen, utan även för hela det Svenska skogsbruket.

Den svenska skogsmaskinförarbranschen brottas redan idag med problem att rekrytera arbetskraft.

– Därför är det viktigt att erbjuda bättre förutsättningar för de som är verksamma idag. Det ökar intresset för framtidens ungdomar att söka sig till skogen. De som inte fattar allvaret i detta förstår nog inte vilken björntjänst man gör det Svenska skogsbruket, avslutar Ulf Sandström, vd i branschorganisationen SMF Skogsmaskinförare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".