Landstingsfullmäktige sammanträder. Anna Burén/SR.
Landstinget

Överbeläggningarna en het diskussion i landstingsfullmäktige

Överbeläggningarna debatterades på landstingsfullmäktige
0:45 min

Idag påbörjas dag ett av landstingsfullmäktige i Umeå. Som Sveriges Radio tidigare rapporterat har Västerbottens siffror när det gäller överbeläggningar på sjukhusen hört till de sämsta i landet, och den diskussionen tog stor plats under förmiddagens fullmäktige.

I en interpellation, ställd av Carin Hasslow (FP) till sjukvårdsnämndens ordförande Karin Lundström (S), krävs ett svar på vad som kommer göras för att lösa situationen både kortsiktigt och långsiktigt.

– Det som tidigare varit överbeläggningar i Skellefteå har blivit ett konstant tillstånd enligt personlen. Nedskärningarna av vårdplatser som Projekt Balans har lett till i Skellefteå hotar patientsäkerheten, menar Carin Hasslow (FP).

– I dagarna slutförs en kartläggning över patientflödet i Skellefteå som ska hjälpa oss att identifiera brister i flödet, svarade Karin Lundström (S).

Även hur problemen med kvarliggande patienter ska lösas diskuterades. Alliansen vill se en mellanvårdsform för att lösa situationen för kvarliggande patienter på sjukhusen som inte kan komma tillbaka till sitt vanliga boende.

Man menar att det skulle minska risken för att äldre patienter kommer i kläm mellan kommun och landsting och dra ned på de extra kostnader som kvarliggande patienter genererar på grund av straffavgifter.

Men Socialdemokraterna menar att det idag är tydliga regler och eventuella missförstånd isåfall är en kompetensfråga.  

– Idag är det tydligt vad som är kommunens och vad som är landstingets ansvar, när man är utskrivningsklar då är man kommunens ansvar. Om det inte är glasklart måste vi kanske jobba med kompetensutveckling för att göra detta tydligt, sa Karin Lundström (S).

Och även landstingsrådet Peter Olofsson (S) passade på att svara på Alliansens argument för mellanvårdsform.

– Det stora problemet är att patienten inte får komma hem. Det är därför straffavgifterna finns där. Men om ni vill ha en mellanvårdsform, då måste det även skäras ner på sjukvårdsplatser för att finansiera det. Pengar ramlar inte ner från himlen, säger Peter Olofsson(S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".