Pensionen

Riktålder föreslås ersätta pensionsålder

Umeåbor tveksamma till ökad pensionålder
1:04 min

En utredning föreslår flera åtgärder för att vi ska kunna arbeta längre. Till exempel vill man höja gränsen för när man får ta ut inkomstpension från 61 till 62 års ålder. I ett senare steg ska gränsen höjas ytterligare ett år. Men Asta Häggling i Umeå är tveksam.

– Det måste åtminstone vara attraktivt att fortsätta jobba, bättre arbetsmiljö, kanske gå ner i arbetstid, föreslår Asta Häggling.

I dag presenterade utredaren Ingemar Eriksson sin utredning av de pensionsrelaterade åldersgränserna. Hans uppdrag har varit att föreslå förändringar som gör att vi kan och vill jobba längre upp i åldrarna, eftersom livslängden ökar och de äldre är friskare.

Han vill införa ett nytt begrepp för pension kallat riktålder för pension, en riktålder som ska följa med medellivslängden uppåt. Den skulle landa på 66 år 2019 och sedan successivt öka. Något som Birgitta i Umeå inte gillar.

– Nej, det skulle man inte orka, kanske om man hade fått ledigt några år vid 60-62, säger hon.

Emil Tomassen

Peter Öberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".