Vallokal i Umeå. Foto: Anna Burén/SR.
landstinget

Frågeställningen inför folkomröstningen klubbades med Dorotea och Åsele i fokus

Urban Larsson: "Vi vill ju veta vad som händer"
1:47 min

Idag klubbades slutligen frågeformuleringen inför den omtalade folkomröstningen kopplat till doroteaupproret. Urban Larsson fanns på plats tillsammans med fyra andra doroteabor för att bevaka beslutet.

Frågeställningen som klubbades igenom för folkomröstningen under dagens landstingsfullmäktige lyder:

Som en del i att nå balans i ekonomin beslutade landstinget 2011 att minska antalet vårdplatser i Dorotea och att ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil.

Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser med läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?

Röster från bland annat Sorsele har hörts, om att de känner sig åtsidosatta och att även de är i behov av förändringar. Fullmäktigeledamoten Kerstin Nilsson (C) tog bland annat upp problem med ambulansen i andra delar av länet, till exempel i Robertsfors.

Men i talarstolen var Peter Olofsson (S) noga med att poängtera att frågeställningen gäller Dorotea och Åsele.

– Den är klart och tydlig. Det vi prövar i en folkmröstning är två åtgärder; om vårdplatser i Dorotea och om man ska ha en akutbil/ambulans i Åsele, säger Peter Olofsson(S).

Kerstin Nilsson hoppas ändå att folkomröstningen kommer sätta diskussionen i rullning över hur sjukvården ska se ut i inlandet i framtiden.

Datumet för folkomröstningen är beslutad till den 8 september i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".