Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Örjan Holmberg/SR.
Lycksele

Hårda krav på att nämnderna i Lycksele följer budget

Lilly Bäcklund om krav på att följa budget
1:14 min

Nu har kommunstyrelsen i Lycksele bestämt hur man ska komma tillrätta med den dåliga ekonomin. Det blir bland annat alla nyanställningar*, utom vikariat under tre månader, ska prövas av kommunstyrelsens arbetsutskott, elevhemmet vid Tannbergsskolan ska säljas. Varje månad ska ekonomin kollas och avvikelser mot budget åtgärdas.

* Texten har korrigerats, se mer i texten nedan.

– Det är egentligen inte mer drastiska än 2008 när vi var i en likvärdig situation, och det är för att vi behöver ha fullständig kontroll över kostnadsutvecklingen, säger socialdemokratiska kommunalrådet Lilly Bäcklund.

Nämnderna ska nu följa upp ekonomin varje månad. Lycksele kommuns bokslut för 2012 visar på ett underskott i nämndernas verksamhet med drygt 37 miljoner kronor.

Åtgärderna omfattar översyn av riktlinjerna för tjänstledighet, och en * hårdare prövning av nyanställningar. Alla anställningar, utom vikariat under tre månader, ska prövas av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Alla beslut om anställningar ska innehålla en motivering av behovet och en redovisning av hur tjänsten ska finansieras. För beslut om anställningar under tre månader ska nämnderna förtydliga i sin delegationsordning vem som fattar beslutet. En rekommendation är att förvaltningschefen får delegationen.

Nämnderna ska ta fram nyckeltal för att kunna jämföra bemanningen med andra kommuner och sälja inventarier, maskiner och utrustning som inte behövs. Elevhemmet som ligger vid Tannbergsskolan ska säljas.

Det är personal och lokaler som kostar, säger kommunalrådet Lilly Bäcklund, men hon hoppas att man ska slippa varsla folk om uppsägning.

– Det hopppas jag att vi ska undvika, att behöva lägga varsel, utan att det kanske handlar om att det blir avgångar.

– Vi har blivit fler anställda, säger Lilly Bäcklund som jämfört antalet anställda 2011 och 2012.

– Vi måste skaffa en total kontroll över detta.

* Texten har korrigerats, sedan Lycksele kommun meddelat att man skickade ut ett felaktigt beslut till medierna från kommunstyrelsesammanträdet. Det blir alltså inte ett totalt anställningsstopp för anställningar över tre månader.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".