En kvinna kollar på en röd bh. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Arbetsliv

Underklädeskedjans krav på bh-storlekskyltar för anställda var könsdiskriminerande

Underklädeskedjan Change med butik i Umeå fälls för könsdiskriminering, enligt domen i Arbetsdomstolen. Företaget tvingade sina anställda att bära en skylt där bh-storleken framgick.

Fackförbundet Handels stämde företaget för en kränkt anställds räkning och hävdade att företaget diskriminerat och brutit mot kollektivavtalet. En tidigare anställd i umeåbutiken har varit vittne i förhandlingen.

Företaget Change har försvarat sig med att skylten var frivillig.

Domstolen har funnit det utrett att en expedit varit beordrad att bära en namnskylt med uppgift om den egna bh-storleken och att kvinnan upplevt stort obehag av det hela. Enligt domen har hon påtalat detta för företrädare för arbetsgivaren. Beslutet från arbetsledningen inte kan anses ha varit sakligt motiverat, enligt Arbetsdomstolen.

Det är uppenbart, enligt Arbetsdomstolen, att kvinnan aldrig utsatts för skyltkravet om hon inte varit just kvinna. Change ska betala 50 000 kronor i diskrimineringsersättning till henne.

Arbetsdomstolen har även beslutat att Svensk Handel och Change of Scandinavia Sweden AB tillsammans ska ersätta Handelsanställdas förbund för rättegångskostnader på sammanlagt 375 824 kronor.

Handels yrkande om allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott avslås dock av domstolen. Enligt Arbetsdomstolen har bolagets agerande inte inneburit ett brott mot detaljhandelsavtalet.

Pia Schöldström, arbetsrättsjurist som företräder Change, konstaterar att de inte nådde hela vägen fram.

– Bolaget menade att det var frivilligt att bära skylten, men vi lyckades inte bevisa det. Vi hade för få personer som vittnade, säger hon till TT.

Samtidigt är Schöldström inte helt missnöjd med utfallet.

– Från yrkade 400 000 kronor blev det 50 000 kronor i skadestånd och jämkade rättegångskostnader.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".