1 av 3
Vindkraftsverken i Stor-Rotliden är 135 meter höger. Foto: Örjan Holmberg/SR.
2 av 3
Blaikenvind bygger en av Europas största landbaserade vindkraftsparker. Foto Örjan Holmberg/SR.
3 av 3
Blaiken vindkraftspark. Foto: Skellefteå Kraft.
Sorsele

Vindkraftsplanerna möts av både skepsis och förväntan

1:50 min

Planerna på en vindkraftpark i östra delen av Sorsele kommun möts både av förväntan och skepsis. Igår hölls en första information om projektet. Och i föreningslokalen i Blattniksele blev det livliga diskussioner om utbyggnaden av vindkraften har något värde för Norrlands inland eller inte.

Inlandet försörjer Sverige med skogen, malmen och vattenkraften. Den diskussionen är gammal. Men nu ska de ta vinden också, säger Mikael Forsgren som bor i en av landets fattigaste kommuner.

Sorseleborna har inte protesterat högljutt tidigare, inte ens när vården dras in. Och Vattenfalls projektledare Daniel Gustavsson sticker inte under stol med att man söker inte bara platser där det blåser utan också platser där befolkningen accepterar vindkraft.

Men den här gången tänker i vart fall Mikael Forsgren inte blint lita på Vattenfall och Länsstyrelsen. Projektet är i sin linda och han vill att sorseleborna ska agera medan de kan påverka projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista