Idag är det Världsparkinsondagen, häromåret ordnades Tour de Parkinssondeltagare som passerade Umeå. Foto Tommy Karlsson Ravström/SR.
Västerbottens län

Idag uppmärksammas Parkinsons sjukdom världen över

1:51 min

Det är ingen dans på rosor. Det säger 57-åriga Nordmaling och Örnsköldsviksbon Birger Hörnqvist som diagnostiserades med Parkinson för sex år sedan. Idag är det Världsparkinson dagen då sjukdomen uppmärksammas runt om i världen. Birger Hörnqvist och hans fru Ulla Hörnqvist berättar hur symptomen började synas.

När de fick diagnosen svart på vitt från Örnsköldsviks sjukhus kunde medicineringen påbörjas.

Var tredje timme skulle medicinen tas och alltid en timme innan mat. Livet kretsade kring klockan. Stressen gjorde att skakningarna blev värre och neurologerna vid Örnsköldsvik och Umeås sjukhus introducerade paret för ett annat alternativ - en pump med en slang som opereras in i magen som doserar medicinen kontinuerligt. Paret menar att operationen definitivt har ökat livskvaliten.

Men Dag Nyholm, som är läkare och docent på neurologkliniken i Uppsala, menar att det kan skilja sig mellan landstingen i vilka behandlingar som erbjuds för människor med Parkinson.

– Vissa landsting är mer strikta och har vissa särskilda regler för hur stor andel av budgeten som får gå till nya behandlingar. Det är klart att det vore bra om alla personer som har Parkinssons sjudom behandlas på samma sätt över hela landet och det är något vi får jobba emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista