Tomas Eneroth (S). Foto Christine Olsson / SCANPIX
Västerbottens län

Socialdemokraterna vill reformera sjukförsäkringen efter motion från Umeå

Socialdemokraterna vill ändra sjukförsäkring efter motion från Umeå
1:11 min

Slopad stupstock, rätt till rehabilitering och ökade krav på arbetsgivare, Försäkringskassan och sjukvården. Nu vill socialdemokraterna reformera sjukförsäkringen. Motionen från Umeå arbetarkommun fick partiets stöd vid kongressen i helgen.

– Det är de frågor vi driver i riksdagen också, att ta bort stupstocken så att folk inte utförsäkras, att säkerställa rätten till rehabilitering och att vi har tidsgränser som inte bara gäller den enskilde utan faktiskt ser till att arbetsgivaren har ett ansvar, och Försäkringskassan och sjukvården, säger säger Tomas Eneroth, riksdagsledamot för socialdemokraterna, och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Försäkringskassan ska få mer ansvar och mer att säga till om när det gäller sjukförsäkringen. I alla fall om socialdemokraterna gör allvar av den motion från Umeå arbetarkommun som helgen som var antogs vid partiets kongress.

Förutom att försäkringskassan får ökade befogenheter vill motionärerna också se att företagshälsovården och hälsocentralernas kompetens stärks.

– Det kanske viktigast tycker jag är just att säkerställa att man får rätt till stöd. I dag har vi en helt orimlig arbetsförmågeprövning som gör att människor som skulle kunna komma tillbaka i jobb men kanske mer gradvis de exkluderas i dag från sjukförsäkringen och tvingas hoppa över på försörjningsstöd och lämna arbetsmarknaden, säger Tomas Eneroth, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott och socialdemokrat.

– Det är över 65.000 personer som har utförsäkrats från sjukförsäkringen och det kan ju knappast innebära att fler får chansen att komma tillbaka i jobb.

– Motionen visar ju på ett tydligt sätt vilka förändringar som behöver göras i sjukförsäkringen. Vi ser ju i den diskussion vi hade på partikongressen att det finns en mycket stark vilja att förändra sjukförsäkringen, säger Tomas Eneroth, socialdemokratisk riksdagsledamot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".