FOTO: Bertil Ericson/Scanpix
Umeå

Hundbajset kostar Umeå kommun 800 000 kronor

2:30 min

Under 2013 har kommunen underhållit 229 hundrastkärl, med tillsyn och tömning en gång i veckan. Det till en kostnad av cirka 800 000 kronor visar en nyligen gjord kostnadsuppskattning från kommunen.

Nu när våren är här tinar kvarlämnade överraskningar fram ur snödrivorna. Anna Flatholm är stadsträdgårdsmästare vid Umeå kommun. Hon uppmanar hundägare att använda sig av handlatrinerna istället för att lämna kvar bajset på marken.

– Det är ju som med papperskorgar, det kan inte finnas en papperskorg precis vid vartenda ställe utan man får plocka upp det och bära det till det ställe som finns. Det finns ju ändå rätt gott om kärl, jag menar 229 stycken i kommunen det är ju många, säger Anna Flatholm.

– Vi justerar ju det där ibland. Får vi väldigt mycket klagomål i ett område, säg att man rustar en park eller bygger ett nytt promenadstråk så finns det anledning att tro att det kommer att komma fler hundägare och då tittar vi över om det behövs någon till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista