Smartphoneföräldrar, föräldrar som försummar sina barn när de håller på med sina smartphones. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.
Barn

Telefonerna stjäl uppmärksamhet från barnen

Psykologen "Det blir ett problem"
1:43 min

Sämre självförtroende och utveckling hos barn blir resultatet när föräldrars uppmärksamhet riktas mot mobiltelefonerna istället för barnen. Annika Andersson från samverkansprojektet Familjepeppen i Umeå märker ett växande problem som inte tidigare funnits.

– Förr fanns inte de här telefonerna och den här möjligheten. Alla har ju praktiskt taget telefoner och är fokuserade på dem. Då blir det ett problem, säger Annika Andersson från Familjepeppen.

Projektet Familjepeppen håller föräldrakurser och vill inspirera mammor och pappor att reflektera över sitt föräldraskap. Annika Andersson arbetar med projektet i Umeå. Hon märker att det blir allt vanligare att mobiltelefonerna själ föräldrars uppmärksamhet från barnen.

Detta kan få konsekvenser för barnen, tror psykologen Lisa Fröst Björnsdotter på Jämtlands läns landsting.

– Det är en av barnets största drivkrafter att få uppmärksamhet av föräldrarna. Håller man på med annat medan man egentligen ska vara med sina barn, kan det ju kännas som man inte är så viktig, att man inte blir lyssnad på eller att man inte blir sedd. Det är inte bra för ens självförtroende eller barnets generella utveckling, säger Fröst Björnsdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".