Den 15 april är sista dagen för däckbyte från vinterdäck till sommardäck.
Umeå

Dubbdäcken får sitta kvar

1:57 min

Trots att dubbdäcken egentligen ska bytas ut på måndag slipper bilförarna böter om de låter däcken sitta kvar. Det hittills ostadiga vädret gör att polisen väljer att blunda för vinterdäck på vägarna ett tag framöver. Nils Hylander, yttre befäl på trafikpolisen i Umeå säger att bilägarna inte åker fast.

– Man vet ju hur aprilvädret är. Det är fortfarande en del snö och frost. Då ska det inte finnas någon risk, säger Hylander.

Hur vet man var gränsen för vinterväglag går?

– Det är polisen som gör bedömningen. Det som sägs är då snö, snömodd, frost och is. Det är en bedömning man får göra från dag till dag, säger Hylander.

Dubbdäck får egentligen bara användas på vägarna till och med den femtonde april. Men om det är eller befaras bli vinterväglag är det fortfarande lagligt att vänta med att lägga om till sommardäck.

Det verkar som många väntar med att byta. Fredrik Bång driver däckfirma på Ersboda i Umeå. Han säger att köerna till garaget brukar vanligtvis vara längre så här års och tror det kan bli trångt på verkstäderna när förarna väntar med att byta däcken samtidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista