Umeå

Pappan som gömmer barnen dömd även av hovrätten till fängelse

Hovrätten fastställer domen mot den pappa som dömdes till fängelse för att ha hållit sina två barn gömda i Libyen i flera års tid. Men barnen är ännu försvunna.

Det var pappan till barnen som överklagade tingsrättens dom. Han ville helst bli friad helt, men iallafall få det två och ett halvt år långa fängelsestraffet sänkt och slippa betala 35 000 kronor i böter till de två barnen. Men så blev det alltså inte.

Hovrätten menar – likt tingsrätten – att mannen haft goda möjligheter att återförena barnen med deras mor – som enligt både svensk och libyskt domstol har ensam vårdnad. Och inte ens när barnen kom att befinna sig i en krigszon under en revolution vidtog han någon åtgärd för att sätta barnen utom fara i Sverige igen.

Men trots att även hovrätten nu dömt mannen för egenmäktighet med barn till två och ett halvt års fängelse har mamman ännu inte fått se sina barn.

De nu 6 och 9 år gamla barnen finns mest troligt ännu hos mannens släktingar i Libyen.

Mammans advokat Lena Isaksson säger till P4 Västerbotten att brottet därför ännu pågår, trots att dom har fallit.

– Han skulle kunna ringa ett samtal så att barnen kommer hem, men det har han inte gjort, säger Lena Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista