Amerikaner protesterar i Pakistan mot USA:s användning av drönare. Foto B.K. Bangash AP/Scanpix.
Umeå

Umeåjournalist avslöjar Sveriges roll i utveckling av drönare, pilotlösa bombplan

2:14 min

Ikväll sänder TV4:s Kalla fakta ett reportage om USA:s drönarkrig. Ett krig där USA använder sig av förarlösa plan för att attackera mål på andra sidan jorden, medan piloten sitter i säkerhet i USA. Journalisten Jan Axelsson från Umeå är mannen bakom reportaget.

Bland annat har han intervjuat den avhoppade drönarpiloten Brandon Bryant.

I reportaget berättar Brandon Bryant bland om annat om hur han från sin arbetsplats i USA avfyrade en missil dödade ett barn i Pakistan.

– När det bara var 5-6 sekunder kvar så ser jag ett barn som fram runt husknuten. Byggnaden störtar samman och man ser inte ett spår av personen, berättar Brandon Bryant i den världsunika intervjun för Kalla fakta.

För Jan Axelsson var det ett starkt möte.

– Efter den intervjun var jag faktiskt bara tom. Det är så sorgligt det han har att berätta. Det är krig det handlar om, på så sätt känns det inte alls bra att det ska behöva vara såhär. Å andra sidan så är det bra att den här berättelsen kommer ut tycker jag, säger Jan Axelsson.

USA hävdar att nästan inga civila dödas av drönarattacker, men enligt en rapport från Stanford Law School har drönare dödat upp emot 880 civila - bara i Pakistan. I reportaget granskar Jan Axelsson även Sveriges försvarsindustris roll i drönarkriget.

– Sverige är ju djupt involverad i olika vapenutvecklingar. Bland annat så utvecklar Sverige en av världens mest avancerade attackdrönare, säger Jan Axelsson.

Jan Axelsson ser fram emot att reportaget som han jobbat med så länge ska sändas.

– Framför allt känns det nervöst att få göra de människor man mött rättvisa. Och det tror jag att jag har gjort.

Vad vill du att Tv-tittarna ska känna när de sett Kalla fakta?

– De får känna vad de vill och tycka vad de vill. Det jag vill är att ingen ska kunna säga "vi visste inte", säger Jan Axelsson.

Hela reportaget om USA:s drönarkrig sänds söndag 14 april 19:30 i TV4:s Kalla fakta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista