Anna Lundell lär ut datavana till pensionärer i Lycksele. Foto Richard Ekman/SR.

Pensionärer i Lycksele skaffar sig datorvana på kurs

1:39 min

Kan datorovana pensionärer i Lycksele kommun lära sig använda internet? Ja, det är i alla fall målsättningen för projektet Digidel som fått bidrag av regeringens internetfond. Arbetet har pågått sedan januari och kurserna lider nu mot sitt slut. Tanken är att 400 personer över 65 år ska ha fått datorvana.

Det är små steg framåt som gäller för deltagarna på datorkursen för pensionärer här i Rusele. Många av dom har aldrig suttit vid en dator förut. För Britt-Marie Lundström i Rusele var det en barriär i sig att ens sätta sig vid tangentbordet:

– Man är rädd att man förstör datorn.

Just rädslan för datorer är den största utmaningen för projektledaren Anna Lundell att råda bot på:

– Men ofta blir det så att vi lyckas och dem tycker det är kul.

Ofta kan ren och skär underhållning på datorn vara bästa medicinen. Mitt under lektionen sätter sig två av deltagarna och tittar på en video på älgjakt som dom hittat på internet.

– Vi ska ju försöka få dem intresserade, det är ingn kurs det här, vi ska inte lära dem någonting utan demonstrera. Då blir det ju att dem får göra det som är kul och älgjakt går jättebra, säger Anna Lundell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista